Η ιστορια της βασιλόπιτας


Ποια η σχέση του Μεγάλου Βασιλείου με τον Αϊ - Βασίλη;

Μέγας Βασίλειος


video


Αϊ - Βασίλης

Ο Αϊ- Βασίλης με το έλκηθρο είναι ο Σάντα Κλάους, που σχετίζεται με τον Άγιο Νικόλαο, επίσκοπο Μύρων της Λυκίας του 4ου αιώνα μ. Χ. και φύλακα άγγελο των παιδιών. Είναι το κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.
Ξεκινά κάθε χρόνο από χώρα του Βορρά, παραμονές πρωτοχρονιάς, για να χαρίσει δώρα σε όλα τα παιδιά της γης, που υπήρξαν "καλά" παιδιά κατά τη διάρκεια του χρόνου.


Είναι ακριβώς ο ίδιος ο
"Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο "Βάιναχτσμαν" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων κλπ Η σημερινή μορφή του Άϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενιάδα άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε
αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητας της ανά τον κόσμο.
video

Η μορφή όμως του Αϊ-Βασίλη όπως περίπου είναι σήμερα ήταν γνωστή μερικά χρόνια νωρίτερα από το 1931.Η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Αι-Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μουρ με τίτλο « μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα», ο οποίος « δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό παραμύθι» . Οι λαοί του βορρά επίσης ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο. Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκά γένια, κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες, ο οποίος κατοικεί στο Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά.

Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για δυο διαφορετικά πρόσωπα. Η μοναδική σχέση που έχει ο Μέγας Βασίλειος με τον Αϊ- Βασίλη, είναι η αγάπη και η καλοσύνη που είχαν και οι δυο. Και αυτό το κοινό γεγονός οδήγησε στην ανάμειξη των χαρακτηριστικών των δύο αγίων, που έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα από Ολλανδούς μετανάστες στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.


Και λίγο γέλιο... video


ΔραστηριότηταΚάνε μια έρευνα και μια μικρή παρουσίαση για κάποιο άλλο έθιμο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς εκτός της βασιλόπιτας που έχει το βιβλίο σου.
Μπορείς π. χ. να βρεις
κάτι σχετικό για τα κάλαντα ή για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή για τους καλικάντζαρους ή για το "Χριστόψωμο" ή για οποιοδήποτε άλλο έθιμο βρεις.


πηγή