Αυτόχθονες λαοί

 
Αυτόχθονες αποκαλούμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Στις μέρες μας έχουν απομείνει λίγοι, γιατί οι "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι και άλλοι αποδείχτηκαν απολίτιστοι, αφού τους φέρθηκαν σαν "πρωτόγονους", τους εκμεταλλεύτηκαν και ή τους εξόντωσαν ή τους περιόρισαν σε μικρές εκτάσεις γης. Λέγονται και ιθαγενείς


ΙΝΔΙΑΝΟΙΟι Ινδιάνοι ζούσαν στην Βόρεια Αμερική. Από εκεί ήρθε ο Κολόμβος στην Αμερική και νόμιζε ότι είχε φθάσει στην Ινδία και έτσι τους ιθαγενείς που υπήρχαν εκεί τους ονόμασε Ινδιάνους. Η ζωή των Ινδιάνων μετά την εμφάνιση του Κολόμβου άρχισε να χειροτερεύει . Οι λευκοί φέρονταν στους Ινδιάνους πολύ άσχημα. Τους θεωρούσαν απολίτιστους και τους είχαν σκλάβους .  Ήθελαν το χρυσάφι που είχε ο τόπος και γι΄ αυτό τους εκμεταλλεύονταν.

 

Διεθνής Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου (9 Αυγούστου 2009) – Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
Οι αυτόχθονες λαοί του κόσμου - 370 εκατομμύρια σε 70 χώρες – φρουρούν μερικές περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Οι γλώσσες τους αποτελούν την πλειοψηφία των γλωσσών του κόσμου, ενώ οι παραδοσιακές τους γνώσεις, η πνευματική τους ποικιλομορφία και ο βιώσιμος τρόπος ζωής τους συνεισφέρουν ανεκτίμητα στην κοινή κληρονομιά μας.
Η υιοθέτηση το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων αποτελεί ορόσημο στον αγώνα των αυτοχθόνων λαών για δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα και ανάπτυξη. Πρόσφατα, έχουν γίνει επίσης βήματα και σε εθνικό επίπεδο. Κάποιες κυβερνήσεις ζήτησαν συγγνώμη από τους αυτόχθονες για τις αδικίες του παρελθόντος, ενώ άλλες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Παρόλα αυτά, οι αυτόχθονες ανήκουν ακόμη στους πιο περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, υφιστάμενοι με δυσανάλογο τρόπο τη φτώχεια και την ανεπαρκή πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πολλοί αντιμετωπίζουν καθημερινά τις διακρίσεις και τον ρατσισμό . Πολύ συχνά, η χρήση των γλωσσών τους απαγορεύεται και απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ η γη τους θυσιάζεται για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την αποδάσωση.
Οι αυτόχθονες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα υγείας γεγονός που συνδέεται με τη φτώχεια, τον υποσιτισμό, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας εστιάζει στην απειλή του HIV/AIDS. Είναι ανάγκη οι αυτόχθονες λαοί να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στις αναγκαίες υποδομές για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προστασία.
Ειδικά η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα της υγείας, μας δείχνει το ανυποχώρητο και βαθύ κενό που υπάρχει σε πολλές χώρες ανάμεσα στην επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων και της πραγματικότητας. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα καλώ τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να δράσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα σε πλήρη συνεργασία με τους αυτόχθονες λαούς για να κλείσουν αυτό το κενό.
Διεθνής Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου

Αυτόχθονες λαοί υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. π. χ.
  • στην Αφρική: οι Βέρβεροι, οι Τουαρέγκ, οι Μασάι, οι Πυγμαίοι, οι Βουσμάνοι, οι Μπαντού
  • στην Ασία: οι Μογγόλοι, οι Βεδουίνοι
  • στην Αμερική: οι Ινδιάνοι( Σιου, Τσερόκοι κλπ)
  • στην Ωκεανία: οι Αβορίγινες(Αυστραλία), οι Μαορί(Νέα Ζηλανδία), οι Παπούα(Νέα Γουινέα)
  • στις Αρκτικές περιοχές: οι Εσκιμώοι, οι Λάπωνεςίγο χαμηλότερα), οι Σαάμι
      
    ΤΟΥΑΡΕΓΚ
 Οι Τουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική
 
 Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανόμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ (Imuhaγ). Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Λιβύη.

Οι Τουαρέγκ έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες φυσικές συνθήκες της ερήμου και βρήκαν τρόπους για εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία και στέγη.

Για τους Τουαρέγκ, όπως και για όλους τους κατοίκους της ερήμου, το πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού. 
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν στις περιοχές όπου υπάρχει νερό και εκεί που βρέχει. 
 
Στις οάσεις οι μόνιμοι κάτοικοι αντλούν το νερό από τα πηγάδια και ποτίζουν τα χωράφια τους, στα οποία καλλιεργούν χουρμάδες, σιτηρά, λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα.

Τα προϊόντα τους τα ανταλλάσουν με τα προϊόντα των νομάδων.Στα βοσκοτόπια οι νομάδες τρέφουν καμήλες, πρόβατα και κατσίκες.Οι νομάδες συνεχώς μετακινούνται από βοσκότοπο σε βοσκότοπο ανάλογα με την εποχή.

Το σπουδαιότερο ζώο για τους Τουαρέγκ είναι η καμήλα που αντέχει στο κλίμα της ερήμου.http://www.clab.edc.uoc.gr/seminar/erimos/images/f9.jpg

Παλαιότερα έτρεφαν χιλιάδες καμήλες για να παίρνουν από αυτές το γάλα, που είναι πολύ θρεπτική τροφή, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί τους, αλλά και για να κάνουν εμπόριο, από τη μία άκρη της ερήμου στην άλλη.

Στην περιοχή τους το έδαφος περιέχει πολύ αλάτι. Ανοίγουν λοιπόν βαθουλώματα, όπου συγκεντρώνεται το νερό, και όταν εξατμίζεται, μένει το αλάτι. Στις αλυκές απασχολούνται πολλοί κάτοικοι και ζουν από το εμπόριο του αλατιού.Παλαιότερα το εμπόριο του αλατιού ήταν μονοπώλιο των Τουαρέγκ σε όλη τη Σαχάρα.
 ΤΡΟΦΗ - ΕΝΔΥΣΗ

Οι Τουαρέγκ, όπως όλοι οι κάτοικοι της ερήμου, είναι λιτοδίαιτοι. Τρέφονται με τα προϊόντα που παράγουν η όαση και τα ζώα τους. Χαρακτηριστικό της ενδυμασίας των Τουαρέγκ είναι τα φαρδιά φορέματα, το πέπλο και το σαρίκι. Η φορεσιά αυτή δεν είναι τυχαία για τους κατοίκους της ερήμου. Χρησιμεύει για την προστασία του κεφαλιού και κυρίως των ματιών, της μύτης και των αυτιών από τους δυνατούς ζεστούς και κρύους ανέμους και από τις αμμοθύελλες. 
 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Υπάρχουν πέτρινα  σπίτια από περασμένους αιώνες που χτίζονταν σε οχυρωμένα χωριά για λόγους ασφαλειας. Αυτά τα σπίτια χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της ξηρής και κρύας περιόδου, γιατί προστατεύουν καλύτερα τους ενοίκους τους από τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Στη διάρκεια της ξηρής και ζεστής περιόδου οι Τουαρέγκ κατοικούν σε σπίτια που είναι φτιαγμένα  από φοινικόκλαδα. Τα σπίτια αυτά είναι ευάερα και δροσερά.
Οι νομάδες κατοικούν σε σκηνές.Η σκηνή τοποθετείται πάντα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η είσοδός της να βλέπει προς το  βορρά ή το νότο, δηλαδή αντίθετα προς την κατεύθυνση των ανέμων που στη Σαχάρα είναι συνήθως ανατολικοί ή δυτικοί. Έτσι αντιστέκεται στον άνεμο και η άμμος δεν μπαίνει από την είσοδο. Τα παράθυρα όμως, για να επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και για να αφήνουν το φως να μπαίνει στη σκηνή, βρίσκονται στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της σκηνής.
Η σκηνή μπορεί να κατοικηθεί  οποιαδήποτε εποχή και ακόμα αποσυναρμολογείται εύκολα. Έτσι οι νομάδες μπορεί να τη μεταφέρουν  κατά τις μετακινήσεις τους και να τη στήσουν, ανάλογα με την εποχή, στην κατάλληλη θέση.



 Στους Τουαρέγκ ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το ισλάμ αντιστρέφεται, κι έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπό τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών τους ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν. Αυτό εξυπηρετεί, όχι μόνο για λόγους τήρησης των παραδόσεων, αλλά και για την προφύλαξη τους στις μετακινήσεις τους, από τις αμμοθύελλες που θερίζουν την Σαχάρα, αλλά είναι και μια «θερμομονωτική» λύση ενάντια στην αφόρητη ζέστη και τον καυτό ήλιο της ερήμου, όσο κι αν αυτό ξενίζει τους Ευρωπαίους. Ονομάζονται και μπλε άνθρωποι, γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται όταν φορούν συχνά τα ενδύματα που είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.